Ideeën om jouw kleine balkon in te richten

Ben je woonachtig in een appartement en weet je geen raad met je kleine balkon? Zal je het graag stijlvol willen inrichten, maar word je beperkt door de schaarse ruimte waar je mee te kampen hebt? Veel bewoners erkennen dit probleem. Gelukkig hebben wij hier een oplossing voor. Na het lezen van dit artikel weet jij hoe je van je balkon een leuke buitenruimte maakt.

Praktische vragen voordat je begint

Voordat je enthousiast aan de slag gaat met het inrichten van je balkon, is het verstandig om eerst een aantal praktische vragen helder te hebben. Enkele belangrijke vragen zijn:

 1. Hoeveel personen maken gebruik van je balkon? Er zijn natuurlijk andere mogelijkheden voor iemand die alleen gebruik maakt van het balkon, dan voor iemand die er met het hele gezin gebruik van maakt. Ook moet er rekening worden gehouden met huisdieren.
 2. Welke stijl past bij jou en wil je uitstralen met je balkon? Wil jij een kleurrijke omgeving creëren of juist een omgeving waarbij de stijl neutraal is? 
 3. Denk na over het doel van je balkon. Is het ontworpen voor ontspanning, of wil je juist je tuinvaardigheden toepassen? Belangrijk is hierbij ook de vraag hoeveel tijd je bereid bent te besteden aan het onderhoud. Als je weinig tijd wil vrijmaken, is het onderhouden van een moestuin geen optie voor jou. 
 4. Tot slot moet jij je afvragen hoe belangrijk privacy is voor jou op jouw balkon. Afhankelijk van de ligging van je balkon ten opzichte van buren of voorbijgangers, wil je misschien overwegen om privacy-schermen of privacy planten toe te voegen.

Als je deze vragen hebt beantwoord, kun je al aan de slag gaan met de inrichting van je balkon. Hieronder helpen we jou om je te inspireren, zodat jij echt een WOW-gevoel krijgt van je balkon.

Lang smal balkon inrichten

Als je te maken hebt met een lang smal balkon, wil je de ruimte die je hebt optimaal benutten. Het vergt veel creativiteit en slim ruimtegebruik om er iets moois van te maken. Begin met het kiezen van wat voor soort balkon tuin je wil. Als je interesse hebt in een gezellig kleurrijk balkon, is het hebben van meubels met kleine decoratieve objecten onmisbaar. Leuke objecten die niet kunnen ontbreken voor jouw balkon zijn: 

 • een bijzettafel: helemaal mooi als je er een paar mooie planten, een kaars of een decoratief object op zet.
 • Buitenkunst: hang schilderijen, foto’s of andere kunstwerken op aan de muren van je balkon om een artistiek tintje toe te voegen aan de ruimte.
 • Windgongen: Als je op zoek bent naar rustgevend geluid voor op je balkon, dan zijn windgongen de perfecte oplossing. Ze zijn in verschillende stijlen en materialen te verkrijgen.
 • Kussens: erg populair en bovendien comfortabel zijn kussens(tjes). Kies hierbij kussen die passen bij het thema van je balkon om de uitstraling compleet te maken.   

Je kan hierbij ook nog kiezen voor een gezellig groen hoekje waarbij je jouw balkon kleur geeft en jouw groene vingers aan het werk laat gaan. Een andere populaire uitkomst is de moderne look. Hierbij wil je eenvoudig, strak meubilair met volledig neutrale kleuren op je balkon. Een tip van ons is om gebruik te maken van geometrische patronen en vormen voor je tapijt, kussen of wanddecoratie. populaire vormen zijn chevron, driehoek en strakke lijnen.

Planten op een klein balkon

Voor het gezellig maken van je balkon zijn planten onmisbaar. Planten zorgen voor een natuurlijk effect en kunnen tevens dienen voor het koelen van de temperatuur. Voor een klein balkon wordt geadviseerd om gebruik te maken van een smal rek, waar je planten op kan plaatsen. Ook kun je een haakje in de muur maken om daar je planten aan te hangen. Er kan hierbij gekozen worden voor bepaalde planten die ervoor zorgen dat jij je privacy kan waarborgen. Voor mensen die graag hun eigen groenten en kruiden willen kweken, kan er gekozen worden voor een verhoogde moestuinbak. Het leuke is dat je deze zelf kan maken, waardoor je de bakken zo groot kan maken als je zelf wil. enkele kruiden die makkelijk te kweken zijn en bovendien nuttig zijn in de keuken zijn:

 • Basilicum
 • Munt
 • Rozemarijn
 • Tijm
 • Peterselie

Balkonverlichting en sfeercreatie

Een goede verlichting is, vanzelfsprekend, van belang als je in de avonduren nog gebruik wilt maken van je balkon. Verlichting hoeft niet alleen te dienen als praktisch nut, maar kan ook bijdragen aan de sfeer. Een populaire trend is de lichtslinger. Deze zijn in allerlei kleuren te vinden en kunnen volledig naar wens worden opgehangen. Je kan deze lichtslinger ook perfect langs je balkon hangen, wat een superleuk effect creëert. Ook het ophangen van een lamp tegen de wand of een hangende lamp kan al een heel mooi effect geven voor je balkon. Heb je geen toegang tot stroom op je balkon? Geen paniek. Er zijn nog heel veel soorten lantaarns of lampen die geen snoer hebben, zoals:

 • Solar Lantaarns: Deze lantaarns werken op zonne-energie en hebben geen snoeren nodig. Ze laden overdag op en gaan automatisch aan als het donker wordt. Solar lantaarns komen in diverse stijlen en maten, van traditionele tot moderne ontwerpen, waardoor dit voor elk balkon geschikt is
 • LED Kaarsen: LED kaarsen zijn een veilige en sfeervolle optie. Ze simuleren het flikkeren van echte kaarsen maar zijn windbestendig en brandveilig. Ze zijn dus ideaal om op je balkon te plaatsen en kunnen bovendien dienen voor een romantische avond met je partner.
 • Oplaadbare Tafellampen: De oplaadbare lampen kunnen een praktische oplossing zijn voor leeslicht of dineren op het balkon. Ze zijn draagbaar en kunnen binnen worden opgeladen voordat ze naar buiten worden gebracht. 

Wees minimalistisch in je keuze

Om jouw wensen te uiten in, maar enkele vierkante meters is een zeer moeilijke taak. Echter hopen wij dat we jou als eigenaar van een (smal) balkon houvast hebben gegeven en geïnspireerd hebben op de mogelijkheden die er zijn. Het belangrijkste dat we jou willen meegeven is: blijf minimalistisch denken. Je bent natuurlijk beperkt in de ruimte en je wil niet dat het praktische nut van je balkon verdwijnt. We hopen dat je na het lezen in staat bent om echt iets moois van je balkon te maken waar je jarenlang plezier van zult hebben.