Je woonkamer verwarmen met een airco?

De afgelopen jaren is er steeds meer aandacht voor duurzaamheid en energiebesparing. Een manier om dit te realiseren is door je huis te verwarmen met een airco. In dit artikel bespreken we de voordelen en nadelen van verwarmen met een airco, hoe het past in je interieur en wat het kost om een airco in je woonkamer te laten plaatsen.

Voordelen van verwarmen met een airco

Een van de voordelen van verwarmen met een airco is dat het energiezuinig is. In tegenstelling tot traditionele verwarmingssystemen zoals een cv met radiatoren of een ouderwetse kachel, heeft een airco een lagere energiebehoefte om de ruimte te verwarmen. Dit betekent dat je energiekosten kunt besparen en een bijdrage levert aan het verminderen van je CO2-uitstoot.

Daarnaast is een airco ook flexibel in gebruik. In de zomer kan je het apparaat gebruiken om de ruimte te koelen en in de winter om te verwarmen. Dit bespaart ruimte en geld omdat je niet twee afzonderlijke systemen nodig hebt voor koeling en verwarming.

Nadelen van verwarmen met een airco

Een nadeel van verwarmen met een airco is dat het geluid kan produceren. Dit kan storend zijn, vooral in een rustige woonkamer.

Geluidshinder kan worden beperkt door het apparaat te installeren op een geschikte plek, zoals in een afgelegen hoek van de kamer. Meestal zijn duurdere aircosystemen ook stiller. Mitsubishi wordt gezien als stilste op de markt.

Daarnaast kan verwarmen met een airco ook leiden tot droge lucht in de ruimte. Dit kan ongemakkelijk zijn voor mensen met luchtwegproblemen en kan ook leiden tot huid- en oogirritatie. Dit probleem kan worden opgelost door regelmatig te luchten en door een luchtbevochtiger te gebruiken.

Hoe past een airco in je interieur?

We kunnen er lang omheen draaien maar elke airco is lelijk. Bij een split unit airco wordt de binnenunit opgehangen aan de muur op ruim 2 meter hoogte. Dit is esthetisch ontrekkelijk, maar het is noodzakelijk dat de airco een vrije luchtstroom de kamer in heeft.

Helaas zijn de aircosystemen die in je plafond geïntegreerd worden niet toe te passen in de gemiddelde woning. Wil je een airco, dan zit je dus aan een lelijke puist op je muur vast.

Kosten van een airco in je woonkamer

Een airco laten plaatsen in je woonkamer om te verwarmen kan een grote investering zijn. De kosten hiervoor zijn afhankelijk van verschillende factoren. Denk aan het type airco, het merk, de grootte van je woonkamer.

In het algemeen zijn de gemiddelde kosten voor het plaatsen van een airco tussen de €1500 en €2500. Dan heb je een binnen- en een buitenunit incl. installatie door een vakman.

Het is aan te raden om verschillende offertes op te vragen bij verschillende bedrijven, zodat je een goed beeld krijgt van de kosten.

Het is verstandig om te kijken naar energiezuinige airco’s, aangezien deze op de lange termijn voordeliger kunnen zijn. Zo kun je besparen op stroomkosten en bijdragen aan een duurzame toekomst.

Wil jij een airco in je woonkamer?

Het laten plaatsen van een airco in je woonkamer kan een kostbare aangelegenheid zijn, maar het levert wel een flinke besparing op je gasrekening op en door offertes te vergelijken en te kiezen voor energiezuinige opties bespaar je nog meer!