ondehouden groen grasveld

Tips voor gazononderhoud in de zomer

Met de zomer in aantocht is het belangrijk om jouw gazon goed te verzorgen, zodat het er groen en gezond uit blijft zien. Het warme weer en de intensieve groeiperiode stellen specifieke eisen aan het onderhoud van het gras. Hier zijn enkele waardevolle tips voor gazononderhoud in de zomer om jouw gazon in topconditie te houden.

Regelmatig maaien

Het gras groeit sneller tijdens de zomermaanden, dus is het belangrijk om regelmatig te maaien. Stel de maaihoogte iets hoger in dan tijdens andere seizoenen, zodat het gras langer blijft en beter bestand is tegen de hitte en droogte. Maai niet meer dan een derde van de graslengte af om stress voor het gras te voorkomen.

Sproei het gazon

In droge periodes is het essentieel om het gazon regelmatig water te geven. Geef het gras diep water in de vroege ochtend of late avond om verdamping te minimaliseren. Bereik een diepe bewatering door het gras gedurende langere tijd, ongeveer 1-2 uur, te besproeien. Dit moedigt de wortels aan om diep in de grond te groeien en maakt het gazon beter bestand tegen droogte.

Voorkom overbewatering

Hoewel het belangrijk is om het gazon voldoende water te geven, moet je overbewatering vermijden. Te veel water kan leiden tot schimmelgroei en zwakke wortels. Controleer regelmatig de bodemvochtigheid door een schroevendraaier in de grond te steken. Als de grond vochtig is tot een diepte van 10-15 centimeter, is het niet nodig om water te geven.

Onkruidbestrijding

Onkruid kan snel groeien in de zomer en concurrentie vormen voor het gras. Gebruik een onkruidverdelger om ongewenste planten te verwijderen. Zorg ervoor dat je een product kiest dat veilig is voor jouw specifieke grassoort en volg de instructies zorgvuldig op. Handmatig onkruid wieden is ook een effectieve optie voor kleine gebieden.

Bemesting

Het gazon heeft extra voedingsstoffen nodig tijdens de groeiperiode in de zomer. Gebruik een langzaam vrijkomende meststof die specifiek is samengesteld voor gras. Breng de meststof gelijkmatig aan volgens de instructies van de fabrikant. Overbemesting kan het gras verbranden, dus wees voorzichtig en vermijd overdosering.

Beluchten

Het beluchten van het gazon helpt bij het bevorderen van een gezonde grasgroei. Gebruik een beluchtingsmachine of een beluchtingsvork om kleine gaatjes in de grond te prikken. Dit verbetert de lucht- en watercirculatie in de bodem en bevordert de groei van sterke wortels.

Schaduw creëren

Tijdens hete zomerdagen kan intens zonlicht het gras beschadigen. Overweeg om schaduw te creëren door middel van parasols, schaduwdoeken of bomen. Dit helpt om de temperatuur van het gazon te verlagen en voorkomt verbranding door de zon.

Mos- en viltverwijdering

Mossen en vilt kunnen zich ophopen in het gazon, vooral in vochtige zomerse omstandigheden. Gebruik een verticuteermachine of een verticuteerhark om mossen en vilt te verwijderen. Dit helpt de lucht- en waterdoorlaatbaarheid van de bodem te verbeteren en bevordert een gezonde grasgroei.

Ongediertebestrijding

Ongedierte, zoals mieren, emelten en engerlingen, kunnen schade toebrengen aan het gazon. Controleer regelmatig op tekenen van ongedierte en neem indien nodig passende maatregelen. Er zijn verschillende producten beschikbaar om ongedierte te bestrijden, maar zorg ervoor dat je een product kiest dat veilig is voor het gras en volg de instructies nauwkeurig op.

Bescherming tegen zwaar gebruik

In de zomer wordt het gazon vaak intensief gebruikt, vooral tijdens barbecues, tuinfeesten en kinderspelen. Om schade te voorkomen, kun je overwegen om bepaalde gebieden af te zetten of looproutes te creëren met behulp van tijdelijke loopplanken of stapstenen. Dit helpt om de druk gelijkmatig over het gazon te verdelen en voorkomt kale plekken.

Bron: www.tuinengras.nl