Steenmarter in de spouwmuur

Steenmarter in huis?: Deze tips helpen wél

Niks is vervelender dan een marter in huis; En wij spreken uit ervaring! Ze houden je wakker in de nacht, maken schade aan de isolatie en laten soms een onaangename geur achter. Je wilt ze het liefst meteen verjagen uit je huis. Echter is het bij wet verboden de beesten te vangen of te doden. Het is namelijk een beschermde diersoort. Echter zijn er veel andere acties die je kunt ondernemen, zodat de steenmarter jouw huis de volgende keer overslaat…. Wij geven je een paar nuttige tips waarmee je binnen no-time van de beesten af bent.

Samenvatting

 • Ultrasoon geluid afspelen
 • Verdrijven met penetrante geuren als ammoniak of Anti-steenmarterspray
 • Ingang in het dak dichten
 • Kippengaas over de looproute van de marter
 • Objecten wegzetten bij het huis
 • Hondenhaar

Waar bevinden de steenmarters zich?

Steenmarters zijn gek op donkere warme plekken in de woning. De marters bevinden zich dan ook vaak in de spouwmuur van de woning of onder het dakbeschot. De spouwmuur is de ruimte tussen de binnenmuur en de buitenmuur. Veel Nederlandse woningen hebben een spouwmuur om vocht te weren uit de bakstenen. Hier is de marter zeker bij gebaat. Ze kunnen zich door spouwmuren en isolatiemateriaal wurmen en tunnels graven om zich een weg naar binnen te banen. Als ze zich eenmaal genesteld hebben zullen ze niet snel weg te krijgen zijn.

Steenmarter herkennen 🔎 

Een steenmarter in de spouwmuur van de woning kun je herkennen aan de volgende kenmerken:

 • Lange puntige uitwerpselen
 • Stankoverlast
 • Een luid gekrijs
 • Veel lawaai – alsof er iemand over de verdieping loopt (vooral in de nacht)
 • Vlekken in het plafond

Waarom de marter verjagen uit huis?

Marters kunnen niet alleen erg veel lawaai maken, maar ook schade toebrengen aan isolatie, kabels en leidingen in de woning. Daarnaast dragen ze veel ziektes bij zicht, brengen ongewenste geuren in huis en brengen hun prooi mee het huis in. Geen fijne huisgenoot dus!

Steenmarter verjagen met geur:

Marters houden niet van penetrante lucht waaronder:

 • Ammoniak
 • Bleekwater
 • Toiletblokjes
 • Citroen
 • Parfum

Wel kunnen marters gewenning ontwikkelen voor de geur. Op termijn zal dit dus niet meer werken. Wel kun je bij de coöperatie of dierenwinkel een fles antimarterspray halen. Deze geur lijkt op de geur van de vijand van de marter. Dit instinct kan niet worden genegeerd en houd daarmee de marter voor langere tijd op afstand.

Gaten in het dak dichten

Steenmarters komen vaak binnen via het dak. Waarschijnlijk zullen ze onder de dakpannen een gat zoeken waar ze telkens de woning door betreden. Het is daarom verstandig de gaten te dichten. Spray eerst wat anti-steenmarterspray in het gat zodat ze de woning verlaten. Dicht na enkele weken de gaten zodat ze permanent de woning niet meer kunnen betreden.

Steenmarters onder het dak

Steenmarter verjagen met geluid

Steenmarters hebben een extreem goed gehoor. Ze kunnen zeer hoge tonen waarnemen die voor het menselijk oor niet te horen zijn. Met een ultrasoon geluid kun je de marters op afstand houden

Objecten wegzetten bij het huis

Steenmarter moeten een plek hebben waar ze makkelijk op het dak kunnen komen. Dit kan via tuinmeubelen, regenpijp, een schutting, de kliko of zelfs een klimplant. Wanneer je deze tegen het huis aan zet creëer je een perfecte opstapplek voor de steenmarter om je huis te betreden via de dakpannen. Zorg daarom dat je bijvoorbeeld de kliko niet direct tegen het huis of de schuur aanzet om het moeilijker te maken voor de marter om binnen te dringen.

Kippengaas tegen steenmarter

Kippengaas plaatsen

Steenmarters houden niet van een bewegende ondergrond. Vandaar dat ze niet graag over kippengaas lopen. Heb je een plat dak? Dan kun je het kippengaas daar neerleggen op de plek waar ze vermoedelijk lopen.

Hondenhaar

De geur van honden kan een marter afschrikken. Heb je zelf geen hond? Vraag dan of je wat haar van een hondenbezitter mag hebben en stop dit in een kous en leg deze in opening waar de marter binnen komt.