zithoek gezellig

Zo laat je je woonkamer groter lijken!

Niet iedereen heeft het geluk een grote woonkamer te hebben. De meeste nieuwbouw woningen hebben bijvoorbeeld een smalle woonkamer die doorloopt in de keuken. Toch zijn er wat slimme trucjes om ervoor te zorgen dat je smalle en kleine woonkamer groter lijkt.

Zorg voor meer licht

Bij een kleinere woonkamer is het belangrijk dat er veel licht binnenkomt. Hoe meer ramen, hoe meer licht. En hoe meer licht, hoe groter een kamer lijkt. Heb je niet genoeg ramen in je huis? Laat dan meer ramen plaatsen. Heb je hier de kostenpost niet voor? Hang dan meer spiegels op! Hiermee creëer je hetzelfde effect. Ook kan je kiezen voor een lichte kleur op je muren en vloer. Heb je liever toch ergens een donkere kleur op je muur, kies dan voor de kortere, kopse muren. Met deze tips lijkt je woonkamer optisch al een stuk groter!

Ga de hoogte in!

Wanneer je niet veel ruimte hebt in je woonkamer is het essentieel om in de hoogte te denken in plaats van in de breedte. Kijk bijvoorbeeld naar hoge, smalle kasten. Door verticale lijnen in je huis te brengen lijkt je woonkamer optisch groter. Je zou ook een paar verticale lijnen kunnen aanbrengen op de muren. Hierdoor ogen je muren langer dan dat ze zijn. Ook met je gordijnen kan je een groot verschil maken. Hang ze wat hoger op en laat ze tot de grond komen. Wat een verschil!

Optisch grotere woonkamer lange gordijnen

Niet klein, maar groot!

In plaats van kleine meubels te kopen, kies voor één groot meubelstuk. Zoals een grote bank of een grote eettafel. Zo krijg je minder de neiging om veel kleine dingen neer te zetten en krijgt je woonkamer een rustige uitstraling. Kasten en andere opbergmogelijkheden kan je het best wel klein en slank houden. Ook zijn we snel geneigd om ons meubilair in hoeken en strak tegen de muur te zetten. Probeer je bank eens een stuk van de muur te zetten. Ook al gaat er nu een stukje van je ruimte af, je woonkamer zal groter ogen.

Tips

Nu kan je aan de slag! Toch heb ik nog een paar tips voor je om je woonkamer nog stijlvoller en optisch groter te maken!

Planten zijn vaak een essentieel onderdeel van je huis. Ook zij spelen een rol in het ruimtelijker maken van je woonkamer. Haal je planten eens van de grond af en hang ze op. Je hebt meer ruimte om te lopen en daardoor lijkt het alsof je meer ruimte hebt. Top!

Bij het zoeken naar meubilair kan je kijken bij meubelstukken met opbergruimtes. Hier kan je de spullen in kwijt die je niet elke dag gebruikt maar ook niet weg wil gooien. Ideaal!

Als laatste tip: kijk naar de richting van je strepen! Deze zie je bijvoorbeeld in de vloer. Heb je een smalle woonkamer, laat de strepen dan in de breedte. Heb je een kleine, ondiepe woonkamer, laat de strepen dan in de lengte. Zo creëer je ruimte in je woonkamer!